Sähkön hinta on noussut rajusti vuodelle 2022 – kilpailutus on ehdottoman tärkeää

Vuonna 2022 kaikki kustannukset nousevat nousemistaan, sähkön hinta on lähes viisinkertaistunut, polttoaineen hinta nousee, pahimmillaan uhataan jopa energiakriisistä. Sähkösopimuksissa pörssisähkön käyttäjät panikoivat, sopimuksen uusijat ovat ihmeissään uusista hinnoista ja sähköyhtiöt laskevat kannattavuuttaan. 

Osa yhtiöistä on joutunut lopettamaan kiinteähintaisten sähkösopimusten tarjoamista ja osa on jopa lopettanut täysin uusien asiakkaiden vastaanottamisen. Markkinatilanne ei ole millään tapaa normaali, mutta valitettavasti näyttää siltä, että hyvin pitkäkestoinen.

Vaikutus normaalille sähkön käyttäjälle tulee olemaan tuhansissa euroissa joten nyt kannattaa Matti Myöhäistenkin kaivaa taskulaskin ja sähkölasku esille.

Mitä toimenpiteitä tyypillisen sähkönkäyttäjän kannattaa tehdä nyt?

Ensiksi kannattaa tutkia oma nykyinen sähkösopimus ja perehtyä omaan sähkölaskuun sekä siihen kuinka paljon kotitaloutesi kuluttaa sähköä. Sähkön kulutus on vaivatonta tarkistaa joko omalta sähkölaskulta tai sähkön toimittajan mobiilisovellukselta.

Vaikka sähkön kulutus ei olisi tiedossa, sähkön kilpailutuksen voi tehdä silti vaivatta. Sähkötarjoukset ovat yleensä samat oli kulutus sitten 5000 kWh vuodessa tai 20 000 kWh.

Suomalaisten kotitalouksien sähkölaskun hinta on pahimmillaan viisinkertaistumassa mikäli verrataan vuoden 2020 hintaa vuoden 2022 hintoihin. Sähkösopimuksen kilpailutus kannattaa huolehtia siis huolehtia kuntoon viimeistään nyt. 

Sähkölämmitteisellä omakotitalolla (sähkön kulutus 20 000 kWh) tämä tarkoittaa jopa 3000 euron nousua vuosittaiseen sähkölaskuun. Hintaero on käsittämättömän kova ja nyt kannattaa pitää huolta omasta sähkösopimuksesta. 

Pienikulututteisen kerrostaloasujan (2500 kWh) sähkön käytölläkin hintaerot ovat huomattavia. Verrattuna vuoden 2020 sähkön hintoihin on nousua tapahtunut huimat 400 euroa per vuosi!

Heinäkuussa 2022 tehdyn sähkövertailun mukaan sähkön hinnoissa on hulppeita eroja

13.7.2022 tehdyssä sähkövertailussa suurimmat hintaerot olivat peräti 8,5 senttiä per kilowattitunti. Normaalisti ihmiset ovat tottuneet maksamaan sähköstään noin 4-6snt kWh ja nyt pelkästään hintaerot ovat reilusti yli tuon. 

20 000 kWh kuluttavalla kotitaloudelle tämä tarkoittaa peräti 1700 € eroa vuosittaiseen sähkölaskuun. Tämä säästö on enemmän kuin normaalisti vuosittainen sähkölasku kokonaisuudessaan!

5000 kWh kuluttavalla rivitaloasujalla sähkövertailun hyöty tässä markkinatilanteessa tarkoittaa noin 425 euron vuosittaista säästöä. Tämä tarkoittaa kuukausittaista noin 35 euron säästöä. Siispä vertailu on hyvin kannattavaa ja tärkeää tehdä mikäli ei halua maksaa ylimääräistä.

Pörssisähkön hinnat vuonna 2022

Pörssisähkön keskihinta vuodelle 2022 on ollut noin 14 snt kWh. Keskiarvohinnat eivät kuitenkaan kerro koko totuutta siitä hinnasta mitä sähkön käyttäjä loppupeleissä maksaa. Pörssisähkössä hinta päivittyy joka tunti peilaten pohjoismaista sähkömarkkinaa. Sähkömarkkinan hinnoittelu vaihtuu tunneittain ja asiakasta laskutetaan kuukausittaisella keskiarvolla. Yleensä sähkön hinta on öisin matalampi kuin päivisin johtuen kysynnästä. Joten mikäli käytät sähköä reilusti enemmän päivällä kuin yöllä niin keskiarvosi pörssisähköllä voi olla jopa lähemmäs 20 snt kWh.

Esimerkki

Käytät sähköä 50% yöllä ja 50% päivällä. Päivähintojen keskiarvo on 25snt kWh ja yöhintojen keskiarvo on 11 snt kWh
Laskutushinta sähkölaskullasi: 13snt per kWh

Esimerkki

Käytät sähköä 70% päivällä ja 30% yöllä. Päivähintojen keskiarvo 28snt kWh ja yöhintojen keskiarvo 12 snt kWh.

Laskutushinta sähkölaskullasi: 23,2snt kWh

Vaikka pystyisitkin keskittämään sähkön käyttöä yölle niin sähkömarkkinatilanne on tällä hetkellä niin raju ja niin kovassa nousussa niin Kilpailutuspalvelu.fi suosittelee lukitsemaan sähkön hinnan jotta vältyt vielä pahemmilta hinnan nousuilta. Hinnan lukitseminen onnistuu vertailemalla sähkön hinnat ja valitsemalla parhaan kiinteähintainen 24kk sopimuksen.

Sähkön hinnat nousee vuonna 2022 - turvaa hintasi ja tee sähkön kilpailutus

Sähkön hinta nousee 2022

Sähkön hinta on ennätyskorkealla vuonna 2022 – miksi? Sähkö on pakollinen tuote ostaa ja hinnoittelu on markkinaehtoista joten loppupeleissä hinnan määrää kysynnän ja tarjonnan suhde.

Sähkön kysyntä

 

 

Vinkki!

Etsi aina paras 24kk sähkötarjous niin vältyt hinnan nousuilta. Kiinteähintaisissa sopimuksissa asiakas ja sähköyhtiö sopii sopimuksen jossa hinnoittelu pysyy kiinteänä markkinatilanteesta huolimatta.

Pörssisähkösopimus "Spot"

Pörssisähkösopimus on sopimus, jonka hinta muuttuu jatkuvasti pohjoismaiden sähköpörssi Nord Poolin mukaisesti. Nord Poolin spot-hinta muuttuu tunneittain ja asiakas saakin valita, joko tunneittain päivittyvän sopimuksen tai vaihtoehtoisesti kuukausittain päivittyvän sopimusmallin.

Tunneittain päivittyvässä sopimuksessa sähkön hinta muodostuu kuukauden kulutuksen keskiarvon mukaan, jonka päälle sähkönmyyjä lisää oman marginaalinsa. Eli kuluttaja näkee todellisen sähkön hintansa vasta seuraavalla sähkölaskulla.

Pörssisähkö on hyvä sopimus, mutta hinnat voivat vaihdella rajusti. Esimerkiksi vuonna 2016 hinnat olivat noin 4 snt/kWh, ja nyt vuonna 2021 olemme nähneet jopa yli 10 snt/kWh keskiarvohintoja.

Pörssisähkössä voit ohjata omaa kulutustasi esimerkiksi yön edullisemmille tunneille ja tätä kautta laskea omaa keskiarvohintaasi. Kuitenkin tämän hyöty kerrostalossa on kyseenalainen, koska spot-sopimuksissa on yleensä kuukausimaksu ja tässä menetät potentiaalisen säästösi, vaikka kuinka ohjaisit kulutustasi. Mikäli löydät kuukausimaksuttoman pörssisähkösopimuksen, niin se voi olla ainakin kokeilemisen arvoinen. Tarkista paras pörssisähkötarjous laskuriltamme.

Vinkki!

Älä ota määräaikaista pörssisähköä.