Sähkön kilpailutus kerrostaloon

Yleinen harhaluulo on se, että kerrostaloasujan ei kannattaisi kilpailuttaa sähkösopimustaan. Tämä johtuu siitä, että useimmissa tapauksissa kerrostalot lämmitetään kaukolämmöllä eikä esimerkiksi sähkölämmityksellä.

Kaukolämpöisessä asunnossa varsinainen sähkönkulutus jää vähäiseksi ja sähkölaskut saattavat tuntua mitättömiltä. Todellisuudessa kerrostaloasujat hyötyvät kilpailutuksesta itseasiassa suhteellisesti eniten.

Sähkön kilpailutus saattaa pienentää sähkölaskuasi jopa puolella. Kerrostaloasunnon sähkönkulutus on pientä ja pelkästään sähkön perusmaksun pois ottaminen yleensä pienentää sähkölaskua merkittävästi. Hanki oikeanlainen sähkösopimus kerrostaloon vertailemalla sähkötarjoukset ja valitsemalla sopimus, jossa perusmaksu on jopa 0 €/kk.

Mistä kerrostalon sähkönkulutus koostuu ja kuinka paljon sitä normaalisti kuluu?

Kuten aiemmin kävimme läpi, kerrostalossa ei kulu sähköä lämmitykseen. Sähköä kuluu pääasiassa ruoanlaittoon, valaistukseen ja viihteeseen. Näin ollen sähköä kuluttavat muun muassa lamput, uuni, hella, tietokone, puhelimen lataus, sähkösauna ja televisio.

Sähkönkulutukseen vaikuttaa asunnon pinta-ala, sähkölaitteiden ja sähkölaitteita käyttävien ihmisten määrä. Kulutettujen kilowattituntien määrä voi vaihdella rajusti. Pienessä yksiössä saattaa kulua vuodessa 700 kWh tai joissain tapauksissa jopa 2 000 kWh. Isossa kolmiossa saatetaan alittaa 2 000 kWh tai ylittää 4 000 kWh. Turvallinen kulutushaitari kerrostalolle kuitenkin on 1 000 kWh – 3 000 kWh.

Oman kulutuksen voit helposti tarkistaa joko sähkölaskusi erittelystä tai kirjautumalla nykyisen sähköyhtiön onlinepalveluun ja sieltä avaat ”sähkönkulutus” välilehden. Sähkön vuosikulutusarvio lasketaan kyseisen käyttöpaikan edellisten vuosien sähkönkäytön perusteella. Toteutunut sähkönkulutus voi olla enemmän tai vähemmän.

Mitkä asiat vaikuttavat kerrostaloasunnon sähkösopimuksen kilpailuttamiseen?

 

Sähkönmyyntilasku koostuu kahdesta hinnasta: kulutusmaksu (kWh) ja perusmaksu. Kulutusmaksu on aina senttejä (€) ja kertoimena on todellinen kWh kulutuksesi.

Perusmaksu on sähköyhtiön ottama niin sanottu ”jäsenmaksu” siitä, että saat olla heidän asiakas.

Esimerkiksi: jos kulutat kuukaudessa 100 kWh ja kulutusmaksu on 7 snt kWh ja perusmaksu 4 €/kk, maksat kulutetusta 100 kWh:sta 11 euroa.

Vertauksen vuoksi: jos kulutat kuukaudessa saman 100 kWh, mutta kulutusmaksusi onkin 9,5snt kWh ja perusmaksua 4,5 €/kk ja tämän lisäksi maksat kahta lisäpalvelumaksua joiden kappalemaksu on 3,9 €/kk.

Maksaisit samasta 100 kilowattitunnista 21,8 euroa. Samasta sähköstä yli 10 euroa enemmän per kuukausi. Ero voi olla kuukausitasolla pieni, mutta vuositasolla säästö on yli sata euroa. Tämän takia sähkön kilpailuttaminen kannattaa aina.

Kerrostaloasuntoon on tärkein hankkia sähkösopimus mahdollisimman pienellä perusmaksulla.

Sähkösopimus kerrostaloon - miten valita oikein?

Kerrostaloasujan sähkölaskun loppusummaan vaikuttaa enemmän perusmaksu kuin varsinainen sähkön kWh hinta. Eli kerrostaloasujan kannattaa metsästää ennemmin sopimusta, jossa on matala perusmaksu kuin sopimusta, jossa on erityisen matala kulutusmaksu.

Esimerkki

Sähkönkulutus vuodessa 1 500 kWh * kulutusmaksu 5,5 snt kWh + 12 kk * perusmaksu 4 €/kk
Loppusumma vuodessa: 130,50€

Esimerkki

Sähkönkulutus vuodessa 1500 kWh * kulutusmaksu 6,5 snt kWh + 12kk*perusmaksu 0 €/kk
Loppusumma vuodessa: 97,50€

Vaikka kulutusmaksu nousi yli sentillä ylöspäin, niin säästöä muodostui 33 €. Eli matalan perusmaksun ansiosta sähkölasku putosi 25 % alaspäin. Kuvittele. Neljäsosa sähkölaskuun menevästä rahasta jääkin sinulle!

Kilpailuta sähkösopimus heti ja lopeta sähkölaskusta stressaaminen.

Kerrostaloasujalle oikea sopimustyyppi

Kerrostaloasujan kannattaa lähes aina valita matala perusmaksuinen sähkösopimus välittämättä liiemmin sähkön kilowattihinnan suuruudesta. Määräaikainen sopimus on sopimus, jossa hinta sovitaan etukäteen vuodeksi tai kahdeksi. Näin ollen vältät turhat markkinahinnan vaihtelut suuntaan tai toiseen. Perusmaksun ollessa matala et tee suurta tappiota, vaikka myöhemmin saisitkin kulutusmaksun edullisemmin.

Esimerkki

Asiakas kilpailuttaa sähkösopimuksensa ja saa vuoden määräaikaisen sähkötarjouksen hintaan 6 snt kWh ja perusmaksu 0 €/kk. Asiakas käyttää sähköä vuodessa 1 000 kWh ja näin ollen sähkölasku on vuodessa 60 €. Neljän kuukauden päästä markkinoille ilmestyy samanlainen vuoden sähkötarjous hintaan 5 snt kWh. Asiakasta harmittaa, koska sähkön olisi voinut saada vieläkin halvemmalla. Mutta todellisuudessa näiden kahden sopimuksen hintaero on vuodessa vain 10 €. Eli mikäli asiakas ei olisi tarttunut tuohon aiempaan 6 snt tarjoukseen, niin hän olisi hävinnyt enemmän maksamalla perusmaksua entiselle sähköyhtiölleen.

Vinkki!

Kahden vuoden määräaikaisen sopimuksen saat yleensä edullisemmin kuin yhden vuoden määräaikaisen.

Toistaiseksi voimassa oleva sopimus

Toistaiseksi voimassa olevassa sopimuksessa hinta on sidottu, jollain tapaa sähkön markkinahintaan. Hintaa tarkastellaan joko kuukausittain, kolmen kuukauden välein tai esimerkiksi vuoden välein. Vaikka saisit nyt todella edullisen sähkötarjouksen, niin ota huomioon se, että hinta voi nousta milloin tahansa.

Esimerkki

Asiakas kilpailuttaa sähkösopimuksensa ja saa erittäin edullisen tarjouksen hintaan 4 snt kWh ja perusmaksu 0 €/kk. Ensimmäisen laskun saatuaan asiakas kokee ”WAU” efektin ja on iloinen saadessaan edullisemman sähkölaskun. Asiakas on kuitenkin unohtanut lukea sopimusehdot ja seuraavassa laskussa hinta onkin sidottu pörssihintaan ja laskussa kulutusmaksu on 7 snt/kWh ja perusmaksu 5 €/kk.

Vinkki!

Muista aina tarkistaa, miten sähkön hinta muodostuu ja kuinka usein hinta päivittyy.

Kerrostalopaketti

Markkinoille on ilmestynyt uudenlaisia pakettihinnoiteltuja sähkösopimuksia. Kerrostalopaketissa maksat sähköstäsi aina saman hinnan esimerkiksi 7 €/kk tai 12 €/kk. Äkkiseltään nämä sopimukset näyttävät edullisilta ja hyviltä, mutta useimmiten pakettihinnat sisältävät kulutusrajan. Esimerkiksi maksamalla 7 €/kk saat käyttää sähköä vuodessa 1 000 kWh. Näin ollen keskihinnaksi per kulutettu kilowatti jää 8,4 snt. Jos ylität tuon 1 000 kWh rajan, todennäköisesti sinua veloitetaan seuraavan hintaluokan mukaisesti tai ylimenevästä kulutuksesta laskutetaan esimerkiksi pörssihinnan mukaan.

Vinkki!

Pakettihinnat ilman kulutusrajaa voivat soveltua sinulle, joka kulutat todella paljon sähköä.

Pörssisähkösopimus "Spot"

Pörssisähkösopimus on sopimus, jonka hinta muuttuu jatkuvasti pohjoismaiden sähköpörssi Nord Poolin mukaisesti. Nord Poolin spot-hinta muuttuu tunneittain ja asiakas saakin valita, joko tunneittain päivittyvän sopimuksen tai vaihtoehtoisesti kuukausittain päivittyvän sopimusmallin.

Tunneittain päivittyvässä sopimuksessa sähkön hinta muodostuu kuukauden kulutuksen keskiarvon mukaan, jonka päälle sähkönmyyjä lisää oman marginaalinsa. Eli kuluttaja näkee todellisen sähkön hintansa vasta seuraavalla sähkölaskulla.

Pörssisähkö on hyvä sopimus, mutta hinnat voivat vaihdella rajusti. Esimerkiksi vuonna 2016 hinnat olivat noin 4 snt/kWh, ja nyt vuonna 2021 olemme nähneet jopa yli 10 snt/kWh keskiarvohintoja.

Pörssisähkössä voit ohjata omaa kulutustasi esimerkiksi yön edullisemmille tunneille ja tätä kautta laskea omaa keskiarvohintaasi. Kuitenkin tämän hyöty kerrostalossa on kyseenalainen, koska spot-sopimuksissa on yleensä kuukausimaksu ja tässä menetät potentiaalisen säästösi, vaikka kuinka ohjaisit kulutustasi. Mikäli löydät kuukausimaksuttoman pörssisähkösopimuksen, niin se voi olla ainakin kokeilemisen arvoinen. Tarkista paras pörssisähkötarjous laskuriltamme.

Vinkki!

Älä ota määräaikaista pörssisähköä.