Sähkövertailu omakotitaloon

Omakotitaloon sähkövertailu on erityisen tärkeää, koska sähkönkulutus on perinteisesti suurempi kuin vaikkapa kerrostaloasunnoissa.

Vuosien ajan omakotitalo-, ja rivitaloasujat ovat kilpailuttaneet sähkösopimuksensa menestyksekkäästi. Moni omakotitaloasuja on silti ”turtunut” omaan sähkölaskuunsa, koska useimmiten se tulee kuukauden tai kahden välein niin pientä sähkönhinnan nousua ei välttämättä edes huomaa.

On täysin normaalia, että omakotitaloasujien sähkölasku pitkällä aikavälillä on saattanut asiakkaan huomaamatta nousta jopa 80 €/kk -> 95 €/kk. Se tekee vuodessa jo 180 €.  Tämä on suurin syy, miksi kannattaa ja pitää tehdä sähkövertailu omakotitaloon.

Tämä sivu koskee myös sähkölämmitteistä rivitaloa, mutta mikäli asut kaukolämpöisessä rivitalossa, suosittelemme tutustumaan “Sähkön kilpailutus kerrostaloon“.

Sähkölämmitetyssä talossa yli puolet sähkönkulutuksesta kuluu lämmitykseen

Sähkölämmitteinen omakotitalokoti kuluttaa sähköä keskimäärin noin 18 000 kWh per vuosi.

Sähkönkulutukseen vaikuttaa asunnon pinta-ala, sähkölaitteiden ja sähkölaitteita käyttävien ihmisten määrä. Ei-sähkölämmitteinen -koti kuluttaa keskimäärin 8 000 kWh per vuosi.

Oman kulutuksen voit helposti tarkistaa joko sähkölaskusi erittelystä tai kirjautumalla nykyisen sähköyhtiön onlinepalveluun ja sieltä avaat ”sähkönkulutus” välilehden.

Mitkä asiat vaikuttavat omakotitalon sähkösopimuksen kilpailuttamiseen?

Sähkönmyyntilasku koostuu kahdesta hinnasta: kulutusmaksu (kWh) ja perusmaksu. Kulutusmaksu on aina senttejä (€) ja kertoimena on todellinen sähkönkulutuksesi. Perusmaksu on sähköyhtiön ottama niin sanottu ”jäsenmaksu” siitä, että saat olla heidän asiakas. Esimerkiksi: jos kulutat kuukaudessa 1 000 kWh ja kulutusmaksu on 7 snt kWh ja perusmaksu 4 €/kk, maksat kulutetusta 1 000 kWh:sta 74 euroa.

Vertauksen vuoksi: Jos kulutat kuukaudessa saman 1000 kWh, ja kilowattihintasi onkin 8,5snt kWh ja perusmaksu 5 €/kk niin maksatkin kulutetusta 1 000 kWh:sta 90 euroa. Tämä on kannattava syy tehdä sähköyhtiöiden vertailu.

Minkälainen sähkösopimus sinun kannattaa valita omakotitaloon?

Sähkölämmitteisen omakotitalon sähkölaskun loppusummaan vaikuttaa enemmän kulutusmaksu kuin kuukausittainen perusmaksu. Eli omakotitaloasujan kannattaa aina verrata mieluiten kokonaisuutta kuin vain esimerkiksi perusmaksun suuruutta.

Esimerkki

Sähkönkulutus vuodessa 18 000 kWh * kulutusmaksu 7,2 snt kWh + 12 kk * perusmaksu 0 €/kk
Loppusumma vuodessa: 1 296€

Esimerkki

Sähkönkulutus vuodessa 18 000 kWh * kulutusmaksu 6,5 snt kWh + 12kk * perusmaksu 3,5 €/kk
Loppusumma vuodessa: 1 140€

Vaikka silminnähden sähkölaskun perusmaksu näyttää suurelta, niin säästöä syntyi silti 140 € vuodessa. Edullinen sähkösopimus kannattaa aina.

Kilpailuta sähkösopimus heti ja lopeta sähkölaskusta stressaaminen.

Oikea sopimustyyppi omakotitaloon tai sähkölämmitteiseen rivitaloon

Sähkölämmitteiseen kotiin kannattaa valita sopimus, jossa on matala sähkön kulutusmaksu. Keskimäärin 7/10 ihmisestä arvostaa sähkössä turvallisuutta, joten sähkölämmittäjälle suosittelemme määräaikaista ja kiinteää sähkösopimusta.

Määräaikainen sähkösopimus on sopimus, jossa hinta sovitaan etukäteen vuodeksi tai kahdeksi. Näin ollen vältät turhat sähkön markkinahinnan vaihtelut suuntaan tai toiseen.

Esimerkki

Asiakas kilpailuttaa sähkösopimuksensa ja saa kahden vuoden määräaikaisen sähkötarjouksen hintaan 6,1 snt kWh ja perusmaksu 3,5 €/kk. Asiakas käyttää sähköä vuodessa 18 000 kWh ja näin ollen sähkölasku on vuodessa 1 146 €.

Kuuden kuukauden päästä markkinoille ilmestyy samanlainen kahden vuoden sähkötarjous hintaan 5 snt kWh. Asiakasta harmittaa, koska sähkön olisi voinut saada vieläkin halvemmalla. Mutta todellisuudessa vaikka säästöä olisikin tiedossa, niin asiakas voitti näin enemmän. Tuon puolen vuoden aikana hänen entisen sähkösopimuksen hintaa korotettiin kaksi kertaa ja hän vältti nämä hinnan nousut. On "kalliimpaa" pitää jatkuvaa sähkösopimusta ja maksaa reilusti korkeampaa sähkön hintaa ja odottaa, että sähkön markkinahinta putoaisi alaspäin. Sähkön kilpailutus kannattaa tehdä heti kun nykyinen määräaika päättyy.

Vinkki!

24kk määräaikaisen sopimuksen saat yleensä edullisemmin kuin 12kk määräaikaisen sopimuksen.

Toistaiseksi voimassa oleva sopimus

Toistaiseksi voimassa olevassa sopimuksessa sähkön kWh hinta on sidottu jollain tapaa markkinahintaan. Hintaa tarkastellaan joko kuukausittain, kolmen kuukauden välein tai esimerkiksi vuoden välein. Vaikka saisit nyt todella halvan tarjouksen, ota huomioon se, että hinta voi nousta milloin tahansa. Sähköyhtiöllä on vapaus muuttaa toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen ehtoja milloin tahansa.

Esimerkki

Asiakas kilpailuttaa sähkösopimuksensa ja saa erittäin edullisen tarjouksen hintaan 4 snt kWh ja perusmaksu 0 €/kk. Ensimmäisen laskun saatuaan asiakas kokee ”WAU” efektin ja on iloinen saadessaan edullisemman sähkölaskun. Asiakas on kuitenkin unohtanut lukea sopimusehdot ja seuraavassa laskussa hinta onkin sidottu pörssihintaan ja laskussa kulutusmaksu on 7 snt kWh ja perusmaksu 5 €/kk.

Vinkki!

Muista aina tarkistaa, miten sähkön hinta muodostuu ja kuinka usein hinta päivittyy.

Omakotitalopaketti

Markkinoille on ilmestynyt uudenlaisia pakettihinnoiteltuja sähkösopimuksia. Omakotitalopaketissa maksat sähköstäsi aina saman hinnan esimerkiksi 40 €/kk. Äkkiseltään tällainen sopimus näyttää hyvältä ja edulliselta, mutta useimmiten pakettihinnat sisältävät kulutusrajan. Esimerkiksi maksamalla 40 €/kk saat käyttää sähköä vuodessa 7 000kWh. Näin ollen keskihinnaksi per kulutettu kilowatti jää 6,8 snt/kWh. Jos ylität tuon kulutusrajan, todennäköisesti sinua veloitetaan seuraavan hintaluokan mukaisesti tai ylimenevästä kulutuksesta laskutetaan esimerkiksi sähkön pörssihinnan mukaan.

Vinkki!

Pakettihinnat ilman sähkön kulutusrajaa voivat soveltua sinulle, joka kulutat todella paljon sähköä.

Pörssisähkösopimus "Spot"

Pörssisähkösopimus on sopimus, jonka sähkön hinta muuttuu jatkuvasti pohjoismaiden sähköpörssi Nord Poolin mukaisesti. Nord Poolin spot-hinta muuttuu tunneittain, ja asiakas saakin valita joko tunneittain päivittyvän sopimuksen tai vaihtoehtoisesti kuukausittain päivittyvän sopimusmallin.

Tunneittain päivittyvässä sopimuksessa kWh hinta muodostuu kuukauden kulutuksen keskiarvon mukaan, jonka päälle sähkönmyyjä lisää oman marginaalinsa. Eli kuluttaja näkee todellisen sähkön hintansa vasta seuraavalla sähkölaskulla.

Pörssisähkö on hyvä sopimus, mutta hinnat voivat vaihdella rajusti. Esimerkiksi vuonna 2016 hinnat olivat noin 4 snt/kWh ja nyt vuonna 2021 olemme nähneet jopa +10 snt/kWh hintoja. Tämä johtuu siitä, että  sähkön hinta on rajussa nousussa vuonna 2021.

Pörssisähkössä voit ohjata omaa kulutustasi esimerkiksi yön edullisemmille tunneille ja tätä kautta laskea omaa keskiarvohintaasi. Kuitenkin tämän hyöty kyseenalainen, ellet pysty keskittämään lämmitystä yölle. Mikäli lämmität pääosin öisin, pörssisähkö voi olla kokeilemisen arvoinen sopimus.

Vinkki!

Älä ota määräaikaista pörssisähköä. Pörssisähkön hinta voi nousta rajustikkin ja esimerkiksi vuonna 2021 pörssisähkön hinta on moninkertaistunut. Mikäli olet sidottu määräaikaiseen pörssisähköön, et voi vaihtaa sopimusta pois vaikka sähkön hinta nousisikin.

Kilpailuta sähkösopimus heti ja lopeta sähkölaskusta stressaaminen.